Nem kapsz büntetőpontot gyorshajtáskor
gyorshajtás

Nem kapsz büntetőpontot gyorshajtáskor

A közigazgatási bírság már elég régóta velünk van, de még sokan nincsenek tisztában a szabályokkal, hogy mikor kapható büntetőpont gyorshajtáskor.

Objektív felelősség; közigazgatási bírság

Az objektív felelősség egy olyan jogintézmény, amelynél az elkövető személye nincs vizsgálva, vagyis a szabálysértést elkövető személy tekintetére nélkül kerül kiszabásra a közigazgatási bírság.

Ilyen, az objektív felelősség hatálya alá tartozó szabálysértés a gyorshajtás is. A legtöbb, gyorshajtás által kiszabott közigazgatási bírság úgy kerül kiszabásra, hogy a gyorshajtót a rendőrség nem állítja meg. Csak az eset után napokkal, postai úton értesül a jármű rendszáma alapján a tulajdonos/üzemben tartó, hogy a járművével gyorshajtást követtek el, és a mellékelt csekken szereplő összeget be kell fizetni.

Természetesen ilyen esetben meg van arra a lehetősége az üzemben tartónak, hogy kimentse magát az objektív felelősség alól.

Ha nem állítanak meg, nem kapsz büntetőpontot

Mint említettem, a gyorshajtás elkövetésekor a legtöbb esetben nincs hatósági, rendőrségi megállítás, vagyis csak rendszám (hatósági jelzés) alapján küldi ki a rendőrség a befizetendő csekket. Figyelemmel arra, hogy ilyen esetben az elkövető személye nem kerül vizsgálásra, értelemszerűen nincs lehetőség arra, hogy a rendőrség büntetőpontot szabjon ki a gyorshajtóval szemben.

Vagyis ha nem állít meg a rendőrség a gyorshajtás után, akkor biztos lehetsz abban, hogy nem kaptál büntetőpontot.

Ha a rendőrség a gyorshajtás után rögtön megállít, és felelősségre von a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt, akkor a bírság mellé büntetőpontot is kapsz majd de – ismétlem magam – csak akkor, ha a rendőrség fizikailag, a gyorshajtás után megállított. Ellenkező esetben csak a mellékelt csekket kell befizetned, büntetőpont nem kapsz.

Büntetőpontok lekérdezése

Ha nem tudod hogy mennyi büntetőpontod van, akkor egy egyszerű kérelemmel megtudhatod a pontjaidnak a számát.