Milyen szempontokra fontos figyelni a veszélyes áru szállítás során?
veszélyes áru szállítás

Milyen szempontokra fontos figyelni a veszélyes áru szállítás során?

Amikor az emberek utaznak, nagy jelentősége van a választott közlekedési módnak. Járművek, vonatok, hajók, repülők: minden közlekedési eszköznek megvannak a maga sajátosságai, amelyek befolyásolják az utazást mind minőségben, mind kényelemben és időtartamban.

Hasonlóképpen van ez a veszélyes áru szállítás során is, ahol a szállítási módnak is jelentős hatása van. A mechanikai igénybevétel, a páratartalom, a nyomás és sok más tényező módonként változhat és persze befolyásolhatja a költségeket.

Mindezen szabályozások célja a veszélyes áruk biztonságos szállítása, amelyet az emberek és a környezet potenciális kockázatainak kiiktatásával vagy minimalizálásával érnek el. A veszélyes áru szállításnál természetesen vannak közös elemek a különböző szabályozások között, mint például az a tény, hogy a megfelelő úti okmányok kell kísérniük ezt a műveletet. Ennek ellenére a hasonlóságok nem vezethetik félre a veszélyes áru szállításáért felelősöket. Nem lenne helyes azt tekinteni, hogy az egyik fuvarozási módra vonatkozó rendelkezéseket teljes mértékben alkalmazni lehet egy másikra.

A veszélyes áru szállítás megfelelő lebonyolításához először is ismernünk kell az erre vonatkozó előírásokat, amelyek magas részletezettségüknek köszönhetően minden vonatkozásban tartalmaznak rendelkezéseket, illetve választ adnak az esetleges kérdésekre. Az ADR szabályozás számos témakört áttekint, mint például a veszélyes anyagok osztályozása, a csomagolás jellemzői, a járművezetők képesítése, a jármű és a tartály felépítése, a szállítóegységekre és magára a szállításra vonatkozó követelmények.

Ezen túlmenően a logisztikai vezetők igénybe vehetik a szakemberek támogatását a veszélyes áru szállítás kapcsán, akik közvetlenül tudnak beavatkozni az adott szállítási mód különböző szempontjaiba:

 

  • csomagolás
  • címkézés
  • jelzés
  • dokumentáció

 

Ezen szempontok mindegyikét megfelelően kell kezelni az egyes rendeletek egyedi követelményeinek kezelésekor.