Már a számítógépekre is kell az Artisjus-címke
laptop asztalon

Már a számítógépekre is kell az Artisjus-címke

2020. január 1-jét már nem csak az adathordozókat kell ellátni Artuisjus védjegyes hologramos címkével, hanem az asztali és a hordozható számítógépeket is. Az erről szóló közlemény a Hivatalos Értesítő 2019. december 19-ei számában jelent meg.

Asztali és hordozható számítógépekre is szükséges a címke

Az Artisjus tájékoztatójában olvasható, hogy a jól ismert hologramos védjegyes címkével 2020. január 1-jéig az adathordozókat (CD, DVD, pendrive, belső SSD, belső HDD stb.) kellett ellátni. Azonban a kötelezett termékek január 1-jétől bővül.

A szabályok értelmében év elejétől 1udio, illetve audiovizuális tartalom tárolására, illetve lejátszására alkalmas nem hordozható személyi számítógépekbe integrált tárolóegységeket, egybe épített számítógépeket is el kell látni az Artisju címkével. De nem csak az asztali számítógépek kerültek a kötelezett termékek körébe, hanem a hordozható számítógépek (laptop, notebook stb.) is.

A címke mellé jogdíjat is fizetni kell

Természetesen nem csak a címkét kell felragasztani a termékre, hanem jogdíjat is fizetni kell. A jogdíjak összegéről a korábban hivatkozott hivatalos értesítőben lehet az információt megtalálni, de az Artisjus honlapjáról is letölthető.

Adatszolgáltatás

Az adatszolgáltatás a gyártó, illetőleg a forgalmazónak a feladata lesz, és az ő adaszolgáltatásuk alapján kerül kiszámításra a fizetendő jogdíj. Erre egy rendszeresített formanyomtatvány szolgál.

Az adatszolgáltatást bonyolítja, hogy a nyomtatvány kitöltése után további dokumentumokat kell megküldeni az Artisjus részére, mégpedig emailben. Csatolni kell a beszerzést igazoló számla másolatát, három hónapnál nem régebbi cégkivonatot és aláírási címpéldányt is. Az adatszolgáltatási kötelezettség – akár részleges – elmulasztása, megszegése esetén az adatszolgáltatásra kötelezett az aktuális jogdíjjal azonos mértékű költségátalányt köteles fizetni. Ha a jogdíjszámítás alapját képező tárolóegység mérete hiányzik, vagy azt nem igazolják, akkor az aktuális jogdíjat az Artisju a legmagasabb tárolóegység mérete szerint állapítja meg.

A hologramos címke alkalmazása

A védjegy címkét magára a termékre vagy annak csomagolására kell felragasztani, a címke átvételét követően azonnal, de legkésőbb 5 munkanapon belül. Fontos, hogy beépíthető merevlemezek nem jogdíjkötelesek.