Így kerülheted el a kerékbilincset
kerékbilincs

Így kerülheted el a kerékbilincset

Közterület-felügyelet

A kerékbilincs alkalmazásának szabályait a közterület-felügyeletről szóló törvényben találhatjuk meg. Azt azonban sokan nem tudják, hogy ha a nyilvántartásba a gépjármű tulajdonosa bejegyezteti a telefonszámát vagy email címét, akkor könnyen elkerülhető a kerékbilincs.

Közúti igazgatási feladatokról szóló rendelet

A közúti közlekedési és igazgatási feladatokról szóló, illetve kerékbilincs alkalmazásáról szóló rendelet értelmében, ha a gépjárműnek a tulajdonosa kéri a mobiltelefonszámának vagy elektronikus elérhetőségének a bejegyzését a járműnyilvántartásba, akkor azt a hatóság bejegyzi.

A közterület-felügyelet eljárása kerékbilincs alkalmazásakor

Amennyiben a közterület-felügyelő úgy dönt, hogy a szabálytalanul várakozó gépjárművel szemben kerékbilincset alkalmaz, akkor a hivatkozott rendelet szerint a felügyelő köteles ellenőrizni a járműnyilvántartást, hogy a jármű tulajdonosa bejegyeztette-e a mobiltelefonszámát, vagy email címét. Amennyiben igen, úgy a közterület-felügyeletnek kötelessége, hogy egy alkalommal megkísérelje a tulajdonos elérését, értesítését. Ha ez az értesítés sikeres, és a tulajdonos vállalja, hogy a hívástól számított 15 percen belül a helyszínre érkezik, és a szabálytalanul várakozó járművét eltávolítja, úgy a kerékbilincselés intézkedést fel kell függeszteni.

Ha az értesített tulajdonos a járművét eltávolítja, akkor a közterület-felügyelet vele szemben semmilyen intézkedésre sem számíthat.

Ha a tulajdonos 15 percen belül nem szüntette meg gépjárművének a szabálytalan várakozását, akkor a kerékbilincs alkalmazását folytatni kell. De ha a kerékbilincselés közben megérkezik a tulajdonos, akkor a kérelmére csökkentett bírságot kell kiszabni.

Járműnyilvántartás; telefonszám bejegyzése

A fentieket figyelembe véve nagyon érdemes a telefonszámunkat bejegyeztetni a járműnyilvántartásba, hogy a kerékbilincset el tudjuk kerülni. A telefonszámunk bejegyzését a kormányablaknál tudjuk kezdeményezni, amelynek díja néhány ezer forint (5.000,- Ft alatt). De ha a kérdéses gépkocsival kapcsolatosan bármilyen hatósági ügyintézés szükséges (pl. forgalmi engedély cseréje stb.), akkor ebben az eljárásban kérve, a telefonszám bejegyzése ingyenes.