Filozófiai agytorna
Filozófia, gondolkodó férfi

Filozófiai agytorna

Mennyire vagyunk nyitottak a bölcsesség kutatására? Mi is tulajdonképpen a bölcsesség? Miért fontos? Fontos-e egyáltalán a mai világban? A kapitalizmusban csak az számít fontosnak, amiből pénzt lehet csinálni? Mik az értékeink?

Valódi értékeink vannak, vagy tárgyiasított haszonelvűségen alapuló álértékeink? Az érték az, amiből anyagi hasznom származik, vagy az érték elveken alapszik? Számítanak még az elvek a kapitalista farkas világban? Jó a kapitalizmus, ha kiöli az értékorientáltságot és haszonelvűvé formálja a lelkeket? A lélek mitől szép? Fontos a lélek? Talán a filozófiában ezekre a kérdésekre lehet keresni a választ a 21. században, ahol minden a feje tetejére fordult, és átalakult világunk. Már nem Arisztotelész és Szókratész keresi egy ókori civilizációban a választ egy egyszerűbb világ fennkölt kérdéseire. Léteznek-e egyáltalán ma még fennkölt kérdések, vagy kihalóban lévő próbálkozások csupán?

Széllel szemben menve lehetnek ilyen nehézkes menetelések, hogy bevigyék néhányan a köztudatba a filozófia nagy kérdéseinek kutatását, de nagy divatot ebből nem könnyű csinálni. Könnyebb a márkáknak eladni minden új trendi terméket, mint nagy kérdésekre keresni a választ, ami ugye fárasztó is. Egyszerűbb egy új sneakert venni, kézzelfogható eredménnyel jár, hogy rajtunk van a cipő utána. Semmi bonyodalom nincs benne. De elmélkedni, gondolkozni, lelket művelni, nagy kérdésekre keresni a választ, olvasni, kutatni. Na, az már fárasztó a 21. század emberének.