Éppen a veszélyhelyzetben járt le a műszaki vizsga a járművednek? Ne aggódj!
autó

Éppen a veszélyhelyzetben járt le a műszaki vizsga a járművednek? Ne aggódj!

Március elején került elrendelésre a kormány által a veszélyhelyzet, majd azt követően nem sokkal a kijárási korlátozás is, amely intézkedések a mindennapi életre jelentős hatással vannak. Csaknem az élet összes területét meg lehetne említeni, de most azzal a kérdéssel foglalkozok, hogy mi történik akkor, ha a járművünk műszaki vizsgája a veszélyhelyzet, illetőleg a kijárási korlátozás idején járt, vagy jár le.

A 81/2020. kormányrendelet 6. § (1) bekezdésének értelmében “A veszélyhelyzet alatt a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.” Vagyis ez azt jelenti, hogy ha a veszélyhelyzet elrendelését követően, azaz március 12-e után jár, vagy járt le a gépjárműved forgalmi engedélye (műszaki vizsga érvényessége), akkor a rendelkezések értelmében úgy kell tekinteni, mintha érvényes lenne. Ez az érvényesség a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig él.

Vagyis ha a gépkocsid műszaki vizsgája 2020. március 25-én lejárt, és a rendőrség ellenőrizni fog, akkor nem fog veled szemben pénzbírságot kiszabni, mivel a hivatkozott kormányrendelet értelmében a műszaki érvényes marad egészen a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig. Természetesen ez csak akkor igaz, ha a jármű biztonságos közlekedésre alkalmas.

Mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy ne próbáljon meg senki olyan, több éve lejárt műszaki vizsgájú járművel közlekedni, mert ilyen esetben a rendőrség szankciót fog alkalmazni. Az ilyen járművekre nem él a fenti szabály.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a műszaki vizsgaállomások működnek, így érdemes elvinni most is a lejárt műszaki vizsgás autókat, és így elkerülhető a későbbi hosszú várakozási idő.