Amikor a műanyag ablak műanyag része sérül meg
műanyag ablak nappaliban

Amikor a műanyag ablak műanyag része sérül meg

A műanyag ablakok különböző sérülései között előfordulhat olyan is, amikor konkrétan a keretet, vagy a tok műanyag részét éri a sérülés. Vannak a sima, esztétikai sérülések, melyek csak karcolások formájában jelentkeznek, viszont előfordul olyan is, amikor megreped, eltörik, vagy kilyukad a szelvény.

Ezekben az esetekben már nagyobb a gond. Mivel a műanyag ablakok előnyei között számos meghatározó tulajdonság szerepel, ezek némelyike pontosan akkor sérülhet meg, ha a műanyag részt éri a sérülés. Például, a hő-és a hangszigetelési funkciójukat. Ahogy a több légkamrás műanyag ablakoknak pontosan ez a funkció a lényege, mivel a légkamrákban található levegő adja a hő-és a hangszigetelés legjavát. Ilyenkor, ha ezek átszakadnak, akkor csökken, de akár meg is szűnhet ez a tulajdonságuk.

Amennyiben a műanyag ablak külső kamrái sérülnek csak meg, olyankor ragasztással még le lehet hermetikusan zárni. Ha ezután nincs erőltetve, feszegetve, akkor még sokáig elláthatja funkcióját. Amikor viszont a sarok törik le, vagy akármilyen más módon keletkezik átjárás a keret és a tok között, ott már nincs az a ragasztó vagy pótszigetelés, ami segíthetne a műanyag ablak huzatosságán. Tehát látható, hogy vannak helyzetek, amikor már tényleg csak a szakember segíthet.

Ilyenkor nem kell hiúsági kérdést csinálni a javításból, hiszen tényleg a pénztárca bánhatja később a sikertelen javítási kísérletek, vagy a hozzá nem értő módon történő próbálkozások árán keletkezett további károk orvoslását. Ugyanis számos ilyen helyzetben már csak a műanyag ablak teljes csere jelenthet valódi megoldást, ami drágább mulatság, mint időben szakembert hívni. Ráadásul a büszkeség olyankor már tényleg odavész, ha mi magunk okoztunk még nagyobb kárt a rossz és inkompetens próbálkozásainkkal.