A szerver bérlés lehetőségei és felhasználási lehetőségei
szerver bérlés, szerver teremhez hasonló

A szerver bérlés lehetőségei és felhasználási lehetőségei

Ha szükségünk van extra tárhelyre, akkor érdemes komolyabban is utánanéznünk, akár szerver termekben dolgozó szakemberek véleményét kikérnünk azzal kapcsolatban, hogy melyik szerver bérlés variáns lenne számunkra ideális.

A Tárhely.eu weboldalán előzetesen informálódhatunk a lehetőségekről, laikusok számára azonban lehet, hogy nem lesz teljesen világos elsőre, hogy mi mit takar. Fontos tudni például, hogy a szerver bérlés egy gyűjtőfogalom, de ha nem konkretizáljuk, akkor azt jelenti, hogy egy teljes fizikai számítógép kapacitására, teljes tárhelyére igényt tartunk, ki akarjuk az egész szervert bérelni. Sok esetben pedig nem ez az, amire valójában szükségünk lenne.

A szerver bérlés kezdődhet piciben is, mondjuk egy VPS vagy pedig egy Cloud VPS bérléssel. Ezek már bonyolult kifejezésnek hangzanak elsőre, ezért közérthető módon is elmondjuk, hogy mik ezek. A „szerver farmok” többnyire úgy néznek ki, hogy egy nagyobb teremben sok fizikai számítógép össze van kötve. Ezek megfelelő áramellátás mellett, megfelelő internetkapcsolattal, optimális hőmérsékleten vannak tartva. Mindegyik gépnek külön-külön is van kapacitása, tárhelyen, erről beszéltünk eddig. De mivel ez meglehetősen nagy adatmennyiség tárolására alkalmas fel is darabolják ezeket a tárhelyeket és elkülönítik egymástól. Az így elkülönített tárhelyeket nevezik VPS-nek, mely Virtual Private Server-t jelent. Ezeket a virtuális privát szervereket szabadon kibérelhetik különböző felhasználók, ez egy mindenki számára elérhető szerver bérlési lehetőség, akik sose fognak egymással érintkezni, de ugyanazon gép tárhelyén osztoznak. Ha kinőnek a bérelt tárhely egységből, akkor még nagyobb területet bérelhetnek, vagy áttérhetnek Cloud VPS-re, mely egy fokkal még flexibilisebb. Ez a farm teljes szerverkapacitását jelenti, online mozog a tárhely teljes egészében, bármilyen mértékben tágítható. A hagyományos szerver bérlésre, tehát amikor a teljes fizikai gépet bérlik ki, akkor szokott sor kerülni, amikor nagyon nagy kapacitásra van szükség. Ilyenkor mondjuk honlapot futtatnak rajta.