A filozófia elvont lenne?
filozófia, gondolkodó ember

A filozófia elvont lenne?

Részben biztosan elvont tudományág a filozófia, mert a filozófusok metaforákat használnak, képletesen fogalmaznak. Az egyszerű ember számára sokszor agytornáztatás lehet, és fárasztó egy-egy ilyen beszélgetés.

Elvontnak azért nevezhetjük, mert a hétköznapi élet kézzel fogható kötelességeitől elrugaszkodott, magasabb értelmet kereső, emelkedettebb lelki állapotot feltételező szintről van szó. Mégis, egyszerűen is le lehet fordítani a filozófia bizonyos nagy kérdéseit. Az élet értelmét kutató kérdéseket egyszerűen is meg lehet fogalmazni, és ezek valahol minden embert foglalkoztatnak, ha nem nyomták el magunkban ezeket a terülteket. El lehet nyomni, hogy ne számítson, csak az „Élj a mának” elv szerint is lehet élni.

De azért legkésőbb egy halálos ágyon felmerül, hogy mi értelme volt az egésznek, van-e maradandó hagyatéka az ember életének, és a lélek tovább él-e a test halála után? Na ezek tipikusan a filozófia kérdései, nem is olyan bonyolult és elvont megfogalmazásban. Bármi lehet elvont, ha nem figyelünk oda beszélgető partnerünkre, csak a saját tudásszintünket akarjuk fitogtatni. Amennyiben azonban tényleg szeretnénk, hogy beszélgető partnerünkkel valódi párbeszédet folytathassunk, úgy sokkal érdekesebb beszélgetés alakulhat ki az empátia által.