E-akta: online betekintés a bírósági iratokba

- hirdetés -

2020. január 1-jétől indított polgári és büntető ügyekben lehetőség van arra, hogy az érintett személy, aki arra a jogosult, az E-akta rendszeren keresztül, a nap 24 órájában, online betekinthessen a bírósági iratokba.

Az E-akta rendszer létrejötte

Az E-akta rendszer a Digitális Bíróság Projekt keretében került megvalósításra. Az E-akta rendszer gyakorlatilag azt jelenti, hogy a teljes bírósági eljárás iratanyaga digitalizálásra kerüljön, és azok egy online felületen, az arra jogosultak részére bármikor, online hozzáférhetővé váljon, azokba be lehessen tekinteni.

Az E-akta előtt ismert volt egy úgynevezett Bírósági Elektronikus Tájékoztatási és Figyelmeztetési Rendszer (BETFR), azonban azt kevesen használták, nem véletlen: a felületen keresztül a keletkezett iratokba nem volt lehetőség betekintésre.

- hirdetés

Az E-akta felület lehetőséget teremt arra, hogy előzetes regisztrációt követően a bírósági iratokba online lehessen betekinteni.

Perjogi, adminisztratív és műszaki előfeltételei

A Magyar Ügyvédi Kamara által közzétett tájékoztatóban az olvasható, hogy az E-akta használatának vannak bizonyos perjogi, adminisztratív és műszaki előfeltételei. A szabályok szerint a polgári perben az ügybe betekinteni a felperesnek, alperesnek, beavatkozónak, érdekeltnek, törvényes képviselőnek vagy meghatalmazottjának van joga.

Büntetőperben az iratokba az ügyész, terhelt, védő, magánvádló, a sértett és képviselőik tekinthetnek be.

A tájékoztatóban az is olvasható, hogy természetesen nem minden egyes iratba lehet betekinteni. Ugyanis egyrészről az eljáró bíró egyedileg beállíthatja szerepkörönként, hogy egy-egy irat kinek a számára lesz elérhető, hozzáférhető, betekinthető. Nyilvánvaló, hogy a zártan kezelt és minősített adatokat tartalmazó iratokba nincs lehetőség a betekintésre.

Mint említettem, a rendszer használatához adminisztratív feltétel is szükséges. Ez pedig azt jelenti, hogy a konkrét ügyben az ügyvédnek a bírósági ügyszám keretében regisztrálnia kell magát az ügyhöz, egy úgynevezett betekintési kérelmet kell kitöltenie.

Műszaki feltételek az E-akta használatához

Az E-akta rendszer egy külön honlapon, a https://eakta.birosag.hu címen érhető el. Sajnos sikerült megbonyolítani a rendszerbe való bejelentkezést, mivel az ügyvédek által használt elektronikus aláírás kártyával (ügyvédi aláíró kártya) nem lehetséges a belépés. Az E-akta használatához jelenleg mindenképpen szükséges van az új típusú személyi igazolványra.

eszemélyi

Azonban itt még nincs vége a bonyodalomnak, ugyanis az új személyi igazolványhoz szükség van egy külön olvasóra is, mint ahogy olvasható a Magyar Ügyvédi Kamara tájékoztatójában. Aki nem rendelkezik kellő informatikai képzettséggel – pl segítséget kellett kérnie ahhoz, hogy telepítsék számára az eszignó szoftvert -, az ne is kezdjen bele, mert nem fog menni. A kamara által közzétett tájékoztatóban minden le van írva egyébként, de szerintem kevesen fognak vele próbálkozni.

Jelenleg nincs szó arról, hogy az ügyvédi aláíró kártyával lehetséges lesz majd a jövőben a belépés az E-akta felületére.

Kép forrása: Sergey Zolkin | Unsplash

- hirdetés -

JOGI HÍREK

Idén is kiemelten ellenőrzik a webáruházakat

Idén is kiemelten ellenőrzi a webáruházakat a fogyasztóvédelmi hatóság és az Innovációs és Technológiai Minisztérium IT Laborja, az ellenőrzés egész novemberben tart - mondta...

Egy mobilappal 52 ország adózási híreit ismerheted meg

Letölthető a KPMG okostelefonos alkalmazása, amivel első kézből értesülhetünk a világ bármely országának adózási témában keletkező híréről, illetve a KPMG szervezetén belül készülő szakmai...

Jogalap nélküli gazdagodás visszatérítése

Az alperes mint beruházó, az érintett kerületi önkormányzat, valamint a felperes és két másik gazdasági társaság egy bevásárlóközpont megépítése érdekében ötoldalú megállapodást kötöttek, amelyben...

A jogos védelem a gyakorlatban

Saját vagy családtagjaink élete olyan érték, amit minden áron meg szeretnénk védeni. De jogszerűen milyen eszközöket alkalmazhatunk, hogy megelőzzünk egy jogtalan támadást és meddig...

A munkavállaló kárenyhítési kötelezettsége egyáltalán nem korlátlan

A munkavállalót terhelő kárenyhítési kötelezettség megítélésekor értékelni kell az életkorát, egészségi állapotát, családi és lakóhelyi körülményeit. A kárenyhítési kötelezettség teljesítését az eset összes körülményei...