Ködlámpa használata: mikor szabályos?

- hirdetés -

Már napok óta ködös idő van Magyarországon, ezért érdemes utánanézni azoknak a szabályoknak, amelyek azt határozzák meg, hogy a ködlámpa használata mikor szabályos.

KRESZ

A ködlámpa használatára vonatkozó szabályokat a KRESZ tartalmazza, mégpedig a járművek kivilágítása fejezetben.

A rendelkezések értelmében tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják. Vagyis amennyiben olyanok a látási viszonyok, mint jelenleg most, vagyis az idő ködös, párás, akkor a ködlámpa (ködfényszóró) használata szabályos.

- hirdetés

Ugyancsak a ködfényszóró használatának szabályinál találhatjuk meg azt a rendelkezést is, amely szerint álló járművön – a forgalmi okból megálló járművet kivéve – ködfényszórót tilos használni.

Sajnos a szabályok nem tartalmazzák azt, hogy a hátsó ködfényszórót (ködzáró) le kell kapcsolni, ha a járművünket utoléri egy másik jármű. Azonban ilyen esetben, mikor valaki mögöttünk közlekedik, akkor tanácsos lekapcsolni a ködzáró lámpát, ugyanis annak erőssége jelentősen zavarja a mögöttünk közlekedőt, főleg éjszakai viszonyok között.

Helyszíni bírság, szabálysértési feljelentés

Amennyiben valaki megsérti a ködfényszóró használatára vonatkozó szabályokat, az helyszíni bírságra, vagy szabálysértési feljelentésre számíthat.

Ködfényszóróra vonatkozó üzemeletetési és műszaki feltételek

Amennyiben valaki arra kíváncsi, hogy a ködfényszóróra milyen műszaki feltételek vonatkoznak (elhelyezése, stb.), akkor azt a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. KöHÉM rendeletben találhatja meg.

Kép forrása: Markus Spiske | Unsplash

- hirdetés -