Kötelező-e a kötelező biztosítás kötvényét a járműben tartani?

- hirdetés -

Sokan, de még az ellenőrzést végző hatóságok sem tudják pontosan, hogy a járművezetőnek a közúti ellenőrzés során magánál kell-e tartani a gépjárműhöz tartozó kötelező biztosítás kötvényét.

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény értelmében minden magyarországi telephelyű gépjármű üzemben tartója köteles egy biztosítóval a gépjármű üzemeltetése során okozott károk fedezetére biztosítási szerződést kötni, és azt díjfizetéssel hatályban tartani. Vagyis aki Magyarországon gépjárművet üzemeltet, forgalomba helyez, akkor kötelező biztosítás megkötésére köteles és ezt a biztosítást díjfizetéssel fenn kell tartani.

Közúti ellenőrzés

Amennyiben a gépjárművezetőt közúti ellenőrzés alá vonják, akkor általában az általános dokumentumokon túl (vezetői engedély, forgalmi engedély, stb.) a kötelező biztosítás fedezetére vonatkozó igazolást is el szokta kérni az igazoltatást végző hatóság.

- hirdetés

Azonban a hivatkozott kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló jogszabály rendelkezéseinek értelmében a kötelező biztosítás fedezetét az ellenőrzésre jogosult hatóság elektronikus úton, közvetlen lekérdezéssel, a kötvénynyilvántartó szervvel számítógépes kommunikációs kapcsolat segítségével ellenőrzi.

Vagyis a gépjárművezető nem köteles magánál tartani a kötelező biztosítás fedezetét igazoló dokumentumot a gépkocsiban tartani, és ezért bírságot sem kaphat.

Célszerű a járműben tartani

Attól, hogy nem köteles a gépjárművezető a gépkocsiban tartani a biztosítási kötvényt, még célszerű azt a járműben tartani. Ugyanis amennyiben anyagi káros közlekedési balesetet szenvedünk, és nincs szükség rendőri intézkedésre, akkor a helyszínen kitöltendő kárbejelentőre fel kell vezetni a kötelező biztosítás kötvényszámát.

Kárbejelentés, kárbejelentő alkalmazás

Ha már a kötelező biztosítás témájánál vagyunk, érdemes megemlíteni azt, hogy a kárbejelentést már nem csak papír alapon lehet megtenni, hanem egy, a mobiltelefonra telepíthető alkalmazás segítségével is. Az alkalmazás egyébként Android és iOS (Apple) rendszerre is telepíthető.

Az alkalmazáshoz kapcsolódó leírás alapján gépjárműbaleset esetén az E-kárbejelentő segít a pontos és azonnali kárbejelentés elvégzésében. A hagyományos kék-sárga baleseti bejelentővel szemben az alkalmazással elkészülő baleseti bejelentővel pontosabb információk oszthatók meg a biztosítókkal ilyenek, a GPS adatok és médiafájlok csatolása, ráadásul a helyszínrajz is könnyebben elkészíthető.

De aki nem rendelkezik okostelefonnal, az a MABISZ honlapján is megteheti a kárbejelentést.

Kép forrása: Michael Jin | Unsplash

- hirdetés -