VÉDA: ilyen fényképet készít, ha a biztonsági öv nincs bekötve

- hirdetés -

A VÉDA-rendszert már jó pár évvel ezelőtt telepítették, amely többek között a biztonsági öv használatának elmulasztását is ki tudja szűrni. De nem csak a biztonsági öv használatának hiányát tudja rögzíteni, hanem sebességet is mér, valamint a záróvonal átlépését is tudja rögzíteni.

Biztonsági öv: ha nem használod, erre számíthatsz bírság terén

Amennyiben valaki a biztonsági övet nem használja a járműben, akkor a hatóság számára nincs mérlegelési lehetőség, közigazgatási bírságot kell kiszabnia, mivel e szabálysértés az objektív felelősség hatálya alá tartozik. Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt nem az üzembentartót kell bírságolni, hanem a járművezetőt vagy az utazó személyt, vagyis e szabálysértés nem tartozik az objektív felelősség hatálya alá, szemben a gyorshajtással.

156/2009. kormányrendelet 11/A. melléklete alapján a járművezető, valamint az utazó személy az alábbi közigazgatási bírságra számíthat, ha nem használja a biztonsági övet:

Biztonsági öv használata nélküli közlekedésKRESZ-rendelkezésBírság összegeBírságolható személy
Lakott területen belül
1/1975. KPM-BM együttes rendelet 48. § (4) bekezdés
10.000,- Forint
járművezető, utazó személy
Lakott területen kívül
1/1975. KPM-BM együttes rendelet 48. § (4) bekezdés
15.000,- Forint
járművezető, utazó személy
Autópályán
1/1975. KPM-BM együttes rendelet 48. § (4) bekezdés
20.000,- Forint
járművezető, utazó személy
- hirdetés

 

Nemcsak a gyorshajtást, hanem a biztonsági öv használatának hiányát is figyeli a VÉDA-rendszer

A VÉDA-rendszeren nagyon sokáig csak a sebességmérés opció volt élesen alkalmazva, azonban 2019 nyár közepétől a biztonsági öv használatát is figyeli a rendszer. Ezt erősítette meg a rendőrség a részemre küldött válaszában.

A hatóság akkor a válaszában kiemelte, hogy a funkciók alkalmazása során nem a számosság, hanem a minőség az elsődleges szempont. A vizsgálatok során több tízezer jármű elhaladása során több száz esetben készült dokumentáció, amelyek kiértékelése az eljárásra illetékes hatóságok bevonásával történt meg. Olyan esetekben, amikor többféle szabály megsértése is bizonyítható, akkor több dokumentáció készül és kerül továbbításra az eljárás lefolytatására illetékes hatósághoz.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a hatóság nyilatkozata szerint a biztonsági öv használatának elmulasztása szabálysértés nem automatizált döntéshozatali eljárásban kerül lefolytatásra, mint a gyorshajtás, hanem a keletkező vélelmek alapján az illetékes rendőrkapitányság folytatja le az eljárást.

A VÉDA-rendszer ilyen fényképet készít, ha valaki nem használja a biztonsági övet:

biztonsági öv

- hirdetés -