Olcsóbb lett az euró átutalásának díja

- hirdetés -

A határokon átnyúló fizetésekre vonatkozó új uniós szabályoknak köszönhetően a fogyasztók és a vállalkozások pénzt takarítanak meg.

A mai naptól az euróövezeten kívüli tagállamokban a fogyasztók és vállalkozások számára alacsonyabb lesz az euróban történő, határokon átnyúló fizetések díja.

Az új uniós szabályok biztosítják, hogy az euróövezeten kívüli tagállamokban – Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Dániában, Magyarországon, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Lengyelországban, Romániában, Svédországban és az Egyesült Királyságban – az euróban történő, határokon átnyúló fizetések díja megegyezzen a belföldi fizetések díjával. Egy bolgár fogyasztó például, aki eurót szeretne külföldre küldeni, mostantól ugyanazt a díjat fizeti majd, mint egy leva-átutalásért Bulgárián belül. Más szóval, a határokon átnyúló, euróban történő fizetések után nagyon alacsony vagy akár nulla összegű díjakat kell majd fizetni.

- hirdetés

Valdis Dombrovskis, ügyvezető alelnök, az emberközpontú gazdaságért felelős biztos így nyilatkozott: „Ezek a szabályok lehetővé teszik polgárainknak és vállalkozásainknak, hogy egyformán élvezhessék a határokon átnyúló, euróban történő fizetések alacsony díjainak előnyeit. Ez pozitív és konkrét példája annak, hogy az egységes piac miként hozhat valódi előnyöket az európai fogyasztók számára. Egy romániai család például, amely euróban szeretne pénzt küldeni a Párizsban Erasmus programban részt vevő gyermekének, többé nem kell, hogy figyelembe vegyen többletköltségeket, mivel mostantól ugyanazt a díjat kell, hogy fizesse, mint egy belföldi tranzakcióért Romániában.

A Bizottság szorosan figyelemmel fogja kísérni e szabályok alkalmazását, és helyes végrehajtásuk biztosítása érdekében intenzív kapcsolatot fog fenntartani az illetékes nemzeti hatóságokkal.

Ezek a szabályok az (EU) 2019/518 rendeletben foglaltak szerint a Bizottság folyamatban lévő erőfeszítéseinek részét képezik, amelyek a fogyasztók számára a pénzügyi szolgáltatásokhoz való jobb és olcsóbb hozzáférést biztosítására irányulnak, a lakossági pénzügyi szolgáltatásokról szóló, 2017. márciusi cselekvési tervnek megfelelően. Következő lépésként 2020 áprilisától egyéb rendelkezések is alkalmazandók lesznek, amelyek lehetővé teszik, hogy az uniós fogyasztók összehasonlíthassák a devizaváltási díjakat, amikor kártyáikkal egy másik uniós pénznemben fizetnek.

Kép forrása: Sara Kurfeß | Unsplash

- hirdetés -