Januártól módosítják a Munka Törvénykönyve néhány rendelkezését

- hirdetés -

2020. január 1-jétől néhány ponton a jogalkotó módosítja a Munka Törvénykönyve (Mt.) néhány rendelkezését. A módosítások a szülési szabadságot és a fizetés nélküli szabadságot érintik.

A jelenlegi és új szabályok

A hatályos szabályok szerint a szülési szabadság csak a nőknek jár, a férfiaknak nem. A miniszteri indokolás szerint a férfiaknak nem jár a szülési szabadság, jóllehet mind csecsemőgondozási díjra, mind a bevezetendő örökbefogadói díjra nemtől függetlenül jogosultságot lehet szerezni.

Éppen ezért szükséges az Mt. és a kötelező egészségbiztosítási ellátásról szóló törvény szabályai közötti koherencia megteremtése. Vagyis a szülési szabadság is nemtől függetlenül minden munkavállalónak járjon, továbbá a fizetés nélküli szabadság szabályainak pontosításával lehetővé váljon, hogy az örökbefogadó szülők igénybe tudják venni annak időtartamára az örökbefogadói díjat.

- hirdetés

A módosítások után a következő rendelkezések lépnek hatályba:

A szülési szabadság annak a szülőnek is jár, aki a gyermeket az anya egészségi állapota vagy halála miatt végrehajtható bírósági ítélet vagy végrehajtható gyámhatósági határozat alapján gondozza.

A munkavállaló – örökbe fogadott gyermeke gondozása céljából – a gyermek gondozásba történő kihelyezésének kezdő időpontjától számított három évig, három évesnél idősebb gyermek esetén hat hónapig fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

Kép forrása: Hoang | Unsplash

- hirdetés -