Mikor módosítható az utazási szerződés?

- hirdetés -

Az utazási szerződés szabályozásával kapcsolatosan jelentős módosításokat hajtott végre a jogalkotó, így érdemes megnézni azokat az eseteket, amikor az utazási szerződés módosítható.

Polgári Törvénykönyv

Az utazási szerződés fogalmát a Polgári Törvénykönyvben (Ptk.) találhatjuk meg. A rendelkezések értelmében utazási szerződés alapján a vállalkozó utazás és az út egyes állomásain való tartózkodás megszervezésére, továbbá kapcsolódó szolgáltatások nyújtására, a megrendelő a szolgáltatások átvételére és díj fizetésére köteles.

A legtöbb probléma éppen a díjfizetéssel kapcsolatosan szokott felmerülni, amikor is az utazásszervező egyoldalúan (akarja) emelni az árat, különböző okokra hivatkozva.

Utazási szolgáltatásokra vonatkozó külön jogszabály

- hirdetés

Az utazási szerződéssel kapcsolatos keretszabályait a Ptk. tartalmazza, azonban a részletszabályokat az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, különösen az utazási csomagra és az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről szóló kormányrendeletben találhatjuk meg.

Az utazási szerződések díja egyoldalúan nem emelhető, kivéve ha erről a szerződésben külön szó esik, de ilyen esetekben sem lehet bármilyen okokra hivatkozva díjat emelni, ugyanis csak a hivatkozott kormányrendeletben meghatározott okok miatt lehetséges a díjemelés.

A rendelkezések értelmében a díj emelésére kizárólag a személyszállítás árának az üzemanyag vagy egyéb energiaforrás költségei változása miatt.

Ugyancsak díjemelési ok lehet, ha azoknak a részszolgáltatásoknak a díja változik meg, amelyet nem az utazásszervező vállalkozás állapítja meg a költségét, hanem egy harmadik személy. Ilyen lehet például a repülőtéri illeték változása.

A rendelet szerint jogszerű az egyoldalú díjemelés, ha az adott utazási szolgáltatás esetében irányadó devizaárfolyamok változnak.

Határidő

A rendelet azt is meghatározza, hogy meddig, milyen határidőig lehetséges a díjemelés. A díj emelésére – annak mértékétől függetlenül – kizárólag akkor kerülhet sor, ha az utazásszervező erről legkésőbb húsz nappal az utazási csomag megkezdése előtt értesíti az utazót. A díjemelésről az utazásszervező tartós adathordozón, a díjemelés indoklásával, illetve a számítások feltüntetésével világos és közérthető módon kell tájékoztatni az utazót.

Bírósági vagy fogyasztóvédelmi eljárás

Amennyiben az utazásszervező jogtalanul, nem a jogszabályoknak megfelelően módosítja egyoldalúan a szerződést, akkor az illetékes fogyasztóvédelmi hatóság előtt támadható meg az utazási szerződés. Természetesen nem csak a fogyasztóvédelmi út áll a fogyasztó előtt, hanem a bírósági út is, ahol természetesen kártérítés is kérhető.

Kép forrása: JESHOOTS.COM |Unsplash

AJÁNLOTT CIKKEK

Dr. Keserű Imre
Az oldal szerzője és tulajdonosa dr. Keserű Imre ügyvéd, aki a Debreceni Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán végzett. Saját neve alatt működő ügyvédi irodája 2019. október 1-jén kezdte meg működését. Kapcsolat: drkeseruimre@drkeseru.hu
- hirdetés -

JOGI HÍREK

GDPR: 87 millió forint bírságot szabtak ki az idén

Idén 87 millió forint bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság az uniós adatvédelmi irányelvek (GDPR) megsértése miatt – mondta Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi...

Kúria: a borravalót elkülönítve kell kezelni

A Kúria elvi döntése szerint a borravalót elkülönítve kell kezelni, ha bekerül a pénztárgépbe, valamint csak kivételes esetben térhet el a pénztár pénzkészlete a...

Változik a Magyar Honvédség adatkezelési joga

Technikai törvénymódosítást kezdeményezett a honvédségi adatkezelést érintően a Honvédelmi Minisztérium (HM). A törvénymódosításra azért van szükség, hogy ezzel is erősítsék Magyarország védelmét és biztonságát.A...

Kellékszavatosság hibás teljesítésnél: hogyan, meddig, kivel szemben érvényesíthető?

Mindannyiunk életében előfordult, hogy olyan terméket vásároltunk meg vagy olyan szolgáltatást vettünk igénybe, melyről később kiderült, hogy hibás vagy nem felel meg a szerződésben...

A tartósan kórházban kezelt gyermekek oktatásánál lát gondokat az ombudsman

A tartósan kórházban gyógykezelt gyermekek oktatására vonatkozó szabályok felülvizsgálatát kezdeményezi Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.Az ombudsman hivatala közleményében azt írta: Kozma Ákos átfogó...