Közlekedési büntetőpont: így tudod meg mennyi van

- hirdetés -

A közlekedési büntetőpont rendszer már majdnem húsz éve van hatályban, erről egy külön törvény is rendelkezik, mégpedig a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvény. Nem csak szabálysértésekért kapható büntetőpont, hanem közlekedési bűncselekmény miatt is. Azt azonban nem biztos hogy sokan tudják, egy egyszerű kérelemmel megtudható, mennyi büntetőpontunk van a nyilvántartásban.

Előéleti pontrendszer

A közlekedési előéleti pontrendszer egy olyan rendszer, amely különböző jogszabályokban meghatározott szabályszegés esetén kiszabható pontok a pontrendszer törvényben meghatározott számának elérése esetén a vezetői engedély ideiglenes visszavonását teszi lehetővé.

Nyilvántartói értesítés

Amennyiben valaki a büntetőpontjainak a száma eléri a 13-at, akkor a központi nyilvántartó automaikus értesítést küld. Az értesítésben a nyilvántartó tájékoztatást nyújt arról, hogy önkéntes utánképzéssel csökkenthető a büntetőpontok száma. Az önkéntes utánképzés sikeres elvégzésének napján nyilvántartott pontok számát 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között 6 ponttal kell csökkenteni.

Mennyi büntetőpontom van? Egy kérelemet kell írni

- hirdetés

Ahhoz, hogy valaki megtudja, hogy mennyi büntetőpontja van a nyilvántartásba, akkor egy egyszerű kérelmet kell írni a nyilvántartó számára. A kérelem nem csak postai úton kldhető el, hanem elektronikusan is. Postai úton az alábbi címre kell elküldeni a kérelmet:

  • Címzett: Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartási Főosztály Közlekedési Igazgatási Osztály
  • Cím: 1476 Budapest, Pf.: 281.

Elektronikus formátumban a következő email címre elküldeni a kérelmet: kozlekedesi.foosztaly@bm.gov.hu

A kérelemnek tartalmazni kell az érintett személy (járművezető) személyes adatait (név, születési név, születési hely, idő, anyja neve). Amennyiben postai úton küldjük el a kérelmet, akkor a járművezető (kérelmező) saját kezű aláírását kell tartalmaznia, ha pedig elektronikusan, akkor az aláírást is tartalmazó dokumentumot (szkennelt) PDF vagy JPG formátumban. A büntetőpontokról szóló tájékoztatás ingyenes, az ügyintézési határidő 8 nap.

Kérelem minta ide kattintva tölthető le.

- hirdetés -