Mik a kerékpár kötelező tartozékai?

- hirdetés -

Egyre többen használnak kerékpárt, legyen szó a fővárosról, vagy éppen vidékről. Azonban azt nem mindenki tudja pontosan, hogy mik a kerékpár kötelező tartozékai.

Jogszabály határozza meg a kötelező tartozékokat

A kerékpárok kötelező tartozékainak felsorolását a 6/1990. KöHéM rendelet állapítja meg. Alapvető rendelkezés, hogy a kerékpárt könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel kell felszerelni, amely semmilyen helyzetében nem akadályozza a kerékpár egyéb kezelőszerveinek működtetését.

A kerékpárt fel kell szerelni kettő, egymástól függetlenül működő fékberendezéssel, amelyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kereket fékezi. Kötelező tartozék a kerékpárra felszerelendő csengő is, amely csak csengőhangot adhat.

- hirdetés

Kötelező felszerelni egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával, valamint egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával.

Szükséges legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával). A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy a gumiabroncsokon.

A jogszabály annyi könnyítést enged, hogy az első és a hátsó lámpa (világító berendezés) a kerékpáros személyen is elhelyezhető, és e lámpák villogó jelzést is adhatnak.

Nem kötelező tartozékok

A hivatkozott jogszabály azt is meghatározza, hogy a kerékpár milyen tartozékokkal szerelhető fel. A kerékpárt fel szabad szerelni:

  • oldalán borostyánsárga,
  • mindkét oldali lábpedálon elől és hátul borostyánsárga fényvisszaverővel, továbbá
  • a kerékpár bal oldalán, hátul elhelyezett, személlyel vagy tárggyal való ütközéskor visszahajló szélességjelzővel, amely előre fehér, hátra piros színű fényvisszaverőt tartalmaz. A szélességjelző behajtható kivitelű is lehet.

Aki nem szereli fel a kerékpárját a kötelező tartozékokkal, helyszíni bírságra vagy feljelentésre számíthat.

Kép forrása: Flo Karr

- hirdetés -