A mulasztási per szabályai a közigazgatási per alapján

- hirdetés -

A közigazgatási mulasztási per szabályait is a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényben (Kp.) találhatjuk meg, csakúgy, mint az egyszerűsített per szabályait.

A mulasztási per célja

A mulasztási per a közigazgatási szerv közigazgatási cselekmény megvalósítására vonatkozó, jogszabályban rögzített kötelezettsége miatt indítható peres eljárás. Vagyis ez azt jelenti, hogy ha egy közigazgatási szerv a jogszabályban rögzített kötelezettségét nem teljesíti, akkor ezzel a pertípus igénybevételével lehet kikényszeríteni a hatóság döntését.

Perindításra jogosultak

A Kp. tételesen felsorolja, hogy kik jogosultak a mulasztási per megindítására. A per megindítására jogosult az ügyfél, illetve az, akinek jogát a mulasztás közvetlenül érinti. Ugyancsak perindításra jogosult az ügyészség, illetőleg a mulasztó szerv törvényességi felügyeletét gyakorló szerv is.

Keresetindítási határidő és a keresetlevél tartalma

- hirdetés

A keresetlevelet a jogosult a mulasztás orvoslását szolgáló közigazgatási eljárás eredménytelenségéről vagy a jogorvoslati szerv mulasztása esetén az intézkedésre nyitva álló határidő elteltétől számított 90 napon belül lehet benyújtani. Azonban legkésőbb a közigazgatási cselekmény megvalósítására  irányadó határidő leteltétől számított egy éven belül.

A jogszabály azt is meghatározza, hogy a keresetlevélnek mit kell tartalmaznia az általános követelményeken túl. A keresetlevélnek tartalmaznia kell annak megjelölését, hogy a felperes mikor, milyen ügyben fordult a közigazgatási szervhez. A keresetlevélben meg kell jelölni a mulasztó közigazgatási szerv azon eljárási cselekményét, amelyekre a felperes tudomása szerint sor került.

Ugyancsak szükséges a keresetlevélben megadni a kötelezettséget megalapozó jogszabályokat és körülményeket, s elő kell adni a mulasztás megállapíthatóságának okait.

Ítélet; mulasztott cselekmény pótlása

Amennyiben a közigazgatási szerv a részére megállapított ügyintézési határidőben nem tett eleget a kötelezettségének, úgy a bíróság megállapítja a szerv mulasztását.

Amennyiben megállapítja a bíróság a mulasztást, akkor a mulasztó szerv köteles az elmulasztott cselekményt az irányadó jogszabályi határidőn belül megvalósítani, ennek hiányában 30 napon belül.

Jogorvoslat

A mulasztási perben a hozott ítélettel szemben van helye fellebbezésnek, szemben az egyszerűsített perben hozott ítélettel (ott ugyanis az ítélettel szemben nincs helye fellebbezésnek).

Kép forrása: Zac Nielson

AJÁNLOTT CIKKEK

Dr. Keserű Imre
Az oldal szerzője és tulajdonosa dr. Keserű Imre ügyvéd, aki a Debreceni Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán végzett. Saját neve alatt működő ügyvédi irodája 2019. október 1-jén kezdte meg működését. Kapcsolat: drkeseruimre@drkeseru.hu
- hirdetés -

JOGI HÍREK

Jövedelemhez szabnák a parkolási díjakat Németországban

A városi parkolási szabályok átalakítását sürgeti a német autóipari vállalkozások országos érdekképviselete (VDA) az életminőség javítása és a klímaváltozás elleni küzdelem sikere érdekében -...

Korszakalkotó projekteket zárt az Országos Bírósági Hivatal

Az OBH az ügyfelek elégedettsége érdekében megteremtette a kulturált, kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos ügyintézési körülményeket, Magyarország az ítélkezést támogató fejlesztések területén tartalmas új...

Bírósági közvetítés közigazgatási perekben – Egyre több az egyezség

2018. év eleje óta van lehetőség bírósági közvetítői eljárásokra a közigazgatási perekhez kapcsolódóan. Alig egy év elteltével, 2019 első negyedévében már tizenegy egyezség született...

Így ütnek el egy gyalogost – videót tett közzé a rendőrség egy gyalogos gázolásról

A Váci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya folytat eljárást egy 34 éves budapesti férfi ellen, aki egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ütött el egy 71 éves nőt Vácon...

Kizárólagos megbízásnál is értékesítheti ingatlanát a tulajdonos

A bíróság szerint sérti a jóhiszeműség és tisztesség követelményét az a szerződéses rendelkezés, amely az ingatlanközvetítő kizárólagos megbízása esetén nem teszi lehetővé, hogy a...