Mire használhatja a munkavállaló a munkahelyi számítógépét?

- hirdetés -

A legtöbben azt gondolják, hogy a munkahelyén, a munkáltató által a munkavállaló rendelkezésére bocsátott számítógépen ugyanazt teheti meg, mint a sajátján, vagyis látogathatja a közösségi oldalakat, vagy éppen saját videókat nézhet meg stb. Azonban ez nincs így, mivel a Munka Törvénykönyve (Mt.) ebben a tekintetben egyértelmű szabályokat határoz meg.

Munka Törvénykönyvének a módosítása

2019. április 26-ától lépett hatályba az Mt. azon módosítása, amely többek között arról is rendelkezik, hogy a munkavállaló a munkahelyi számítástechnikai eszközöket hogyan és mire használhatja. E módosítás rendelkezik arról is egyébként, hogy a munkáltató hogyan ellenőrizheti a munkavállalót, vagy arról is, hogy milyen esetekben kérhető a leendő munkavállalótól erkölcsi bizonyítvány. E módosításokat azért kellett megalkotni, hogy az Mt. is összhangban legyen a 2018. május 25-én hatályba lépett általános adatvédelmi rendelettel (GDPR).

A munkavállaló rendelkezésére bocsátott számítástechnikai eszközök használatáról az Mt. az alábbiak szerint rendelkezik: a munkavállaló a munkáltató által a munkavégzéshez biztosított információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközt, rendszert – eltérő megállapodás hiányában – kizárólag a munkaviszony teljesítése érdekében használhatja.

- hirdetés

Vagyis a munkavállaló nem használhatja bármire a munkavégzéshez biztosított számítástechnikai eszközt (legyen az mobiltelefon, vagy számítógép): ezeket az eszközöket kizárólag a munkaviszony teljesítése érdekében használhatja. Mint a hivatkozott rendelkezésből megtudható, a felek a jogszabálytól eltérően rendelkezhetnek arról, hogy a munkavállaló az ilyen eszközöket nem csak munkavégzésre használhatja. Ezt azonban mindenképpen érdemes írásba foglalni, a későbbi viták elkerülése végett.

Munkáltatói ellenőrzés

Itt fontos megemlékezni arról is, hogy a munkavállalót, valamint a leendő munkavállalót milyen esetekben szabad ellenőrizni, milyen jogszabályi követelményeknek kell megfelelni.

Munkavállaló keresésekor a leendő jelöltek közösségi oldalait rendszerint megtekintik a HR-esek, vagy éppen a leendő munkáltató. Ezt azonban az adatvédelmi rendelet hatályba lépése óta kizárólag akkor teheti meg a leendő munkáltató, ha erről a jelölteket előzetesen írásban tájékoztatta.

Szintén fontos, hogy a munkáltató a munkavállalót technikai eszközzel (pl. GPS, biztonsági kamera stb) csak akkor ellenőrizheti, ha e tényről a munkavállalót előzetesen tájékoztatta, mégpedig írásban. A munkáltatót azonban nem csak emiatt terheli írásbeli tájékoztatási kötelezettség, hanem több egyéb körülmény miatt is.

Kép forrása: William Iven

- hirdetés -