A munkáltató nem kérhet bárkitől erkölcsi bizonyítványt

- hirdetés -

2019. április 26-án lép hatályba a Munka Törvénykönyvének azon módosítása, amely egyértelműen meghatározza, hogy mely esetekben kérhető a munkavállalótól erkölcsi bizonyítvány.

A legtöbb munkáltató rendszerint úgy alkalmazott munkavállalót, hogy ha a felvételi eljárás során bemutatta, esetleg át is adta a feddhetetlenségét bizonyító erkölcsi bizonyítványt. Azonban a nem olyan régen elfogadott, adatvédelmi előírásokat is tartalmazó jogszabály módosítás már nem teszi lehető azt, hogy a munkáltató minden egyes munkavállalótól elkérje az erkölcsi bizonyítványt.

Amennyiben a munkáltató mégis ellenőrizni akarja az erkölcsi bizonyítvány bemutatásával a leendő munkavállalót, akkor előzetesen meg kell határozni azokat a munkaköröket, amelyeknél kötelező a feddhetetlenség ellenőrzése. Természetesen nem sorolhat ide bármilyen munkakört a munkáltató, az új szabályok meghatározzák, hogy milyen munkakör tartozhat ebbe a körbe.

- hirdetés

A jogszabály a következő munkakörök esetén teszi lehetővé azt, hogy erkölcsi bizonyítványt kérhessen: törvény által védett titok, törvényben meghatározott munkáltatói érdek (pl. lőfegyver, lőszer, robbanóanyag őrzése), vagy a munkáltató jelentős vagyoni érdeke sérülne, amennyiben nem ismerheti meg az erkölcsi bizonyítvány tartalmát. Vagyis például egy fegyveres biztonsági őr esetében jogszerűen kérhető erkölcsi bizonyítvány. Természetesen abban az esetben is lehetőség van a feddhetetlenség ellenőrzésére, ha egy adott munkakörben a munkavállaló pénzeszközöket kezel majd, vagy éppen az informatikai rendszerhez lesz hozzáférése. Mint említettem, ezeket a munkaköröket előre meg kell határoznia a munkáltatónak.

A hatályos adatvédelmi szabályok értelmében nem lesz arra lehetőség, hogy a megtekintett erkölcsi bizonyítvány lemásolásra kerüljön, vagy azt digitálisan tárolja a munkáltató. Vagyis kizárólag megtekintheti, arról másolatot nem készíthet a munkáltató, még akkor sem, ha ehhez a leendő munkavállaló hozzájárul. Fontos lesz az adatkezelési tájékoztatóban erre utalni.

Amennyiben már valamelyik munkáltató a munkavállalók erkölcsi bizonyítványát valamilyen formába tárolja, azt a jogszabály módosítás hatályba lépését megelőzően (2019. április 26.) meg kell semmisítenie.

Az említett jogszabály módosítás azt a kérdést is megválaszolja, hogy lehet-e olyan beléptetőrendszert alkalmaznia a munkáltatónak, amely a munkavállaló biometrikus adatait használja fel. Erről ide kattintva olvashatsz többet.

Ha a leendő munkavállaló erkölcsi bizonyítványt akar igényelni, akkor azt online megteheti, amennyiben rendelkezik ügyfélkapus hozzáféréssel. A hatósági erkölcsi bizonyítvány kiadása iránti eljárás évente négy alkalommal ingyenes.

- hirdetés -