Korábban elég sok olyan anonim álláshirdetés került feladásra, amelyben a jelentkező nem tudta megállapítani, hogy melyik cég adta fel a hirdetést, önéletrajzát melyik cég fogja megtekinteni.

Sajnos még mindig van olyan anonim álláshirdetés, amelyben egyáltalán nem lehet megállapítani, hogy melyik cég adta azt fel, és az sem, hogy az állásra jelentkezők a önéletrajzában szereplő személyes adatokat ki fogja kezelni, megismerni.

Az adatvédelmi hatóság állásfoglalása alapján anonim álláshirdetés feladása adatvédelmi szempontból aggályos, ilyet nem lehet tenni. Ennek az a magyarázata, hogy az álláshirdetésre jelentkezők információs önrendelkezési jogának szerves része az, hogy az érintettek az adatkezelő kilétére kiterjedő megfelelő tájékoztatást kapjanak már az adatkezeléshez való hozzájárulás megadása előtt, valamint hogy tudomással rendelkezzenek arról, hogy kikkel szemben tudnak élni.

A hatóság azt is megállapítja, hogy a munkáltatók részéről nem fogadható el az anonim álláshirdetés feladása, mivel a jelentkező információs önrendelkezési joga nagy mértékben sérül.

Éppen a fentiek miatt az adatvédelmi hatóság (NAIH) még az általános adatvédelmi rendelet hatályba (GDPR) lépése előtt szabott ki egy céggel szemben adatvédelmi bírságot, mert az anonim álláshirdetéseket jelentetett meg. (határozat száma: NAIH-608-15/2013/H.)

Álláshirdetések kapcsán a hirdetést feladó munkáltatónak érdemes figyelemmel lennie arra a szabályozásra is, hogy a jelentkezőt milyen mértékben ellenőrizheti az egyes közösségi oldalakon, vagy ha ellenőrizni akarja, akkor azt hogy teheti meg jogszerűen.