Alkalmazható-e az elállási jog a felbontott csomagolású árunál?

- hirdetés -

Nem olyan régen jelent meg az elállási jog kapcsán egy ítélet az Európai Bíróság adatbázisában, amelyben az volt a jogvita tárgya, hogy az online vásárlásnál, a vásárlót megillető elállási jog gyakorolható-e akkor, ha az áru csomagolását felbontották.

Mint a korábbi cikkből megtudható, a vásárlót online vásárlás esetén a kézhezvételtől számított 14 napon belül elállási jog illeti meg, azaz mindenféle indokolás nélkül visszaküldheti a terméket a kereskedő részére, s a kereskedő köteles a vételárat visszatéríteni. Az elállási jogot egyébként a 45/2014. kormányrendelet tartalmazza, amely egy európai uniós irányelv (2011/83/EU irányelv) miatt került megalkotásra.

Az említett elállási jog azonban nem minden esetben gyakorolható, ugyanis a hivatkozott kormányrendelet tételesen felsorolja, hogy milyen termékek esetében nem lehet az elállási joggal élni. Az egyik ilyen termékfajta az olyan zárt csomagolású termék, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontása után nem küldhető vissza. Éppen emiatt került sor egy perre, amely az Európai Bíróságon végződött.

- hirdetés

A hivatkozott ügyben egy vásároló egy webshopon keresztül vásárolt matracot, amelyet kiszállítást követően nem sokkal visszaküldte a kereskedőnek, mert élt az elállási jogával, és kérte a kereskedőt, hogy a vételárat fizesse meg a részére.

Az online bolt szerint a vásárló nem élhetett az elállási jogával, mert a matrac zárt csomagolású termék, amely egészségvédelmi vagy higéniai okokból a felbontás után nem küldhető vissza, azaz kizárt az elállási jog.

A bíróság megállapította, hogy az online kereskedő jogtalanul tagadta meg azt, hogy a vételárat nem térítette vissza, és hogy a vásárló nem élhet az elállási jogával. Vagyis ha az interneten vásárolt matracot a vásárló felbont, akkor az elállási jogával élhet, a kereskedő nem hivatkozhat arra, hogy egészségügyi és higénai okokból korlátozza a visszaküldés lehetőségét.

A bíróság megállapította azt is, hogy a távollévők között kötött szerződésből eredő, a fogyasztóra nézve hátrányos helyzetet egyenlít ki, megfelelő gondolkodási időszakot biztosítva számára, mialatt lehetősége van a megvásárolt fogyasztási cikk megvizsgálására és kipróbálására.

A matrac nem tartozik az említett, elállási jog alól kivételt képező termékek közé, ugyanis egy ilyen termék (matrac), nem lesz alkalmatlan arra, hogy ezt a kereskedő újból eladja, hiszen a matrac mélytisztítással is kitakarítható, vagy használtmatrac-piacon értékesíthető.

A hasonló termékeket forgalmazó hazai cégeknek érdemes figyelembe venni a bíróság ítéletét, ugyanis hivatkozási alap lehet az ügy.

 

AJÁNLOTT CIKKEK

Dr. Keserű Imre
Az oldal szerzője és tulajdonosa dr. Keserű Imre ügyvéd, aki a Debreceni Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán végzett. Saját neve alatt működő ügyvédi irodája 2019. október 1-jén kezdte meg működését. Kapcsolat: drkeseruimre@drkeseru.hu
- hirdetés -

JOGI HÍREK

A kormány korlátozza a vonaton utazók egyes jogainak érvényesítési lehetőségét

A Magyar Közlöny legfrissebb számában egy 2009-es rendeletet módosított a kormány, azonban ez módosítás a vonaton utazók jogainak érvényesítését korlátozza.A 2009-es rendelet értelmében a...

Biztonsági tippek az ünnepi vásárláshoz

Az ünnepi szezon közeledtével, sokan szeretnék meglepni szeretteiket ajándékokkal. Az ilyen nagy tömegű online vásárlásra buzdító kampányokat az internetes csalók is igyekeznek kihasználni.A Nemzetbiztonsági...

Módosul a pótmunka és többletmunka szabályozása

Az építési tevékenységről szóló kormányrendelet módosításával egyértelművé vált a pótmunka és a többletmunka fogalma.Fontos változásokon van túl az építőipari szabályozás. A 2019. december 10-ei...

GDPR: 87 millió forint bírságot szabtak ki az idén

Idén 87 millió forint bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság az uniós adatvédelmi irányelvek (GDPR) megsértése miatt – mondta Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi...

Olcsóbb lett az euró átutalásának díja

A határokon átnyúló fizetésekre vonatkozó új uniós szabályoknak köszönhetően a fogyasztók és a vállalkozások pénzt takarítanak meg.A mai naptól az euróövezeten kívüli tagállamokban a...