Ellenőrizhető-e az állásra jelentkező közösségi oldalon létrehozott profilja?

- hirdetés -

Egy meghirdetett állásra jelentkező személyről a leendő munkáltató a lehető legtöbb információt akarja megtudni, mielőtt alkalmazza a pályázót. Azonban az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) hatályba lépése után lehet-e ellenőrizni az állásra pályázókat a közösségi oldalakon a felvételi eljárás alatt?

A legtöbb ember valamelyik közösségi oldalon jelen van, és a munkáltatótól joggal várható el, hogy az állásra jelentkezőt a közösségi oldalakon ellenőrizze, ennek ellenkezője a leendő munkaadótól nem várható el. A GDPR rendelet hatályba lépése óta kissé megváltoztak a szabályok, azonban ha a munkáltató betartja a vonatkozó rendelkezéseket, akkor nem követ el adatvédelmi jogsértést, ha egy pályázó közösségi oldalát ellenőrzi a felvétel alkalmával.

A közösségi oldalak jellemzője, hogy minden regisztrált felhasználó saját maga tudja beállítani, hogy az oldalon az általa közzétett bejegyzéseket, képeket kik, milyen módon tekinthetik meg, ez csakis a felhasználó (leendő munkavállaló) döntésén múlik. Amennyiben a nyilvános, mindenki által megismerhető profil ellenőrzéséhez a leendő munkáltatónak a következő intézkedéseket mindenképpen be kell tartania, amelyeket a NAIH tett közzé a tájékoztatójában.

- hirdetés

Az álláshirdetéskor mindenképpen tájékoztatni kell a jelentkezőket az álláshirdetésben, hogy a felvételi eljárás kiterjed a közösségi oldalak, bárki számára elérhető információk (nyilvános információk) megtekintésére. Amennyiben ezt alkalmazza a munkáltató, akkor ezt a gyakorlatát nem rejtheti el a jelentkező elől.

A munkáltató a korlátozottan nyilvános adatokat nem ismerhet meg, vagyis ebben az esetben a felvételiztető személy ugyanannak a zárt csoportnak a tagja, mint a munkára jelentkező munkavállaló, s innen nyer ki információkat felvételi eljárást lefolytató személy. Figyelemmel arra, hogy az ilyen csoportban közzétett információk nem teljesen nyilvánosak, így ezeknek a megismerése már korlátozza a jelentkező magánszférájához való jogát.

A munkáltató kizárólag azokat az információkat ismerheti meg, amelyek az állás közvetlen összefüggésbe hozható: így nem fontos adat a jelentkező családi állapota, stb. Az érintett közösségi oldalon végzett, nyilvános tevékenysége megismerhető, következtetést vonható le arról, de a további adatkezelési műveletek már jogellenesnek minősülnek. Vagyis arra nincs lehetőség, hogy a jelentkező profiloldalát a munkáltató lementse, tárolja vagy más számára továbbítsa.

- hirdetés -