Ne hagyd a pénzed a NAV-nál, ha betegség esetén jár az adókedvezmény

- hirdetés -

Jelenleg nagyon kevés személyi jövedelemadó kedvezményt lehet igénybe venni, mert a legtöbb felszámolásra került, de sokak számára nem biztos hogy ismert, van egy olyan adókedvezmény, amely többek számára segítség lehet.

Krónikus betegségben, cukorbetegségben, vagy akár lisztérzékenységben szenvedők részére is lehetőség van arra, hogy havi 7.450,- Ft-ot takarítsanak meg, ha az adóbevallásukban jelzik az adóhatóság felé, hogy nekik jár a kedvezmény.

Természetesen nem csak a fent említettekre ehet igénybe venni az adókedvezményt, hanem a 335/2009. kormányrendelet mellékletben szereplő betegségekre. A mellékletben több száz betegség (BNO kóddal ellátva) van felsorolva, a teljesség igénye nélkül:

  • cukorbetegség,
  • emésztőrendszeri betegségek (pl. lisztérzékenység),
  • látási fogyatékosság,
  • stb.
- hirdetés

Az adóhatóság (NAV) januári közleménye szerint a hivatkozott kormányrendeletben szereplő betegségek köre bővült, így az endometriózis, a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák, valamint a prosztata és hererák betegségek esetén is érvényesíthető az adókedvezmény. A közleményben az is szerepel, hogy az újonnan bekerült betegségek után is érvényesíthető visszamenőleg az 5 éves általános elévülési időn belül az adókedvezmény, így ha a betegség az elmúlt években került diagnosztizálásra, akkor utólag a korábbi évek adóbevallásai önellenőrzéssel módosíthatóak.

A NAV tájékoztatóban rögzíti, hogy az adókedvezménynek mik a feltételei. Az szja kedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a magánszemélynek már az igénybevétel időpontjában legyen a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolása, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozata.

A fogyatékosság minősítése háziorvosnál, illetve az egészségkárosodás jellegétől függően a szakorvosnál kezdeményezhető. A rendelet mellékletében meghatározott igazolást a szakambulancia vagy a kórházi osztály szakorvosa, illetve általuk készített dokumentumok alapján a háziorvos állítja ki.

- hirdetés -