Előzés közben átléphető a záróvonal?

- hirdetés -

Sok autós azt biztos tudja, hogy az útburkolatra felfestett záróvonalat nem szabad átlépni, azonban azt már nem biztos hogy mindenki tudja, hogy ha az előzés még a záróvonal előtt kezdődött, de a záróvonal után fejeződik be, akkor átléphető-e a záróvonal.

A helyes választ a KRESZ-ben találhatjuk meg, mégpedig az útburkolati jelek fogalmánál. A záróvonal egy útburkolati jel, amelyet a jogalkotó a következőképpen definiál: hosszirányú folytonos vonal, amely az úttest felezővonalát jelzi, illetőleg a két forgalmi irányt, a forgalmi sávokat egymástól, vagy a nyílt villamospályát a forgalmi sávtól választja el; a záróvonalat járművel sem átlépni, sem érinteni nem szabad; ha azonban közvetlenül a záróvonal mellett terelővonal is van, a záróvonal a terelővonal felől – az előzésre, illetőleg a bekanyarodásra vonatkozó szabályok megtartásával – átléphető.

Mint a kiemelt részben olvasható, a záróvonalat sem érinteni, sem átlépni nem szabad. Vagyis ha egy előzést a záróvonal előtt kezdtünk meg, de az előzés befejezésére már a záróvonal után kerül sor, akkor az előzés szabálytalan, azt be kell fejezni.

- hirdetés

Kérdés lehet, hogy kikerülés esetében a záróvonal átléphető-e. Erre a helyzetre sajnos a KRESZ nem tartalmaz konkrét előírást. Természetesen ha az út szélén várakozó járművet kell kikerülni, és ehhez a záróvonalat át kell lépni, akkor nem kell a jármű mögött várakozni. De sajnos ebben az esetben is szabályt sértünk, mert a KRESZ tiltja a záróvonal átlépését.

- hirdetés -