Az autót terhelő jogoknak is könnyű utána nézni

- hirdetés -

2019. januárjától érhető el bárki számára teljesen ingyenesen a Jármű Szolgáltatási Platform, amelyen keresztül az ügyfélkapus hozzáférésünkkel ingyen lehet lekérdezni az ellenőrzött gépkocsihoz kapcsolódó adatokat, kilométeróra állást, stb. Azonban azt kevesen tudják, hogy van egy másik platform, amit Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által üzemeltetett hitelbiztosítéki nyilvántartás néven, és itt is érdemes ellenőrizni a megvásárolandó gépkocsi alvázszámát.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás egy olyan nyilvántartás, amely a zálogjogra vonatkozó nyilatkozatokat, tulajdonjog-fenntartással történő eladással kapcsolatos eladói nyilatkozatokat, valamint a lízingbeadói nyilatkozatokat tartalmazza. Az új Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján került megalkotásra a hitelbiztosítéki nyilvántartásról szóló törvény, amely a nem lajstromozott ingó dolgok, jogok és követelések hitelbiztosítéki nyilvántartását alkotta meg.

Hitelbiztosítéki nyilvántartás: a zálogkötelezettek személyéhez kapcsolódóan tartalmazza a nem lajstromozott ingó dolgokon, jogokon és követeléseken alapított jelzálogjogokat, valamint az e törvényben meghatározott egyéb biztosítéki jogokat.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás nyilvános, tartalmát az interneten bárki ingyen, személyazonosítás nélkül megtekintheti.

A hitelbiztosítéki nyilvántartásba lehet ugyancsak felvezetni a tulajdonjog-fenntartással kapcsolatos eladói nyilatkozatokat is. Ide tartozhat például az is, hogy egy gépkocsit részletre vásárol meg valaki, és az eladó a vételár kifizetéséig tulajdonjog-fenntartással él a jogszabályban foglaltak szerint.

- hirdetés

Ezért érdemes autó vásárlása előtt ellenőrizni, hogy az adott alvázszámú gépkocsi szerepel-e a nyilvántartásban. Ugyanis ha a vevő ezt elmulasztja, és a gépkocsit tudomása ellenére úgy vásárolja meg, hogy azon valamilyen teher van, akkor a korábbi tulajdonos tartozása miatt a végrehajtó lefoglalhatja és akár el is árverezheti. Fontos megjegyezni, hogy ilyen esetben a vevő nem hivatkozhat arra, hogy ő jóhiszemű volt, mivel könnyen, ingyenesen ellenőrizhette volna a nyilvántartást.

A bonyolult jogi problémák és esetleges jogi eljárásokat megelőzve bármilyen ingó dolog vásárlása esetén (amely rendelkezik azonosítószámmal, stb.) a vásárlás előtt érdemes a hitelbiztosítéki nyilvántartást ellenőrizni, így gépjármű vásárlása előtt mindenképpen kötelező.

Ezt könnyen meg lehet tenni, a hitelbiztosítéki nyilvántartás főoldalán a “Keresés” fülre kell kattintani, majd ezután ki kell választani az “Ingóság” fület”. Itt lehet kiválasztani az ingóság azonosító típusát (gépjármű esetében a gépjármű alvázszámot kell kiválasztani)., majd az azonosító begépelése után a keresés gombot kell megnyomni.

Keresés után a rendszer automatikusan megjeleníti ha van találat, valamint egy tranzakcióazonosítót is ad a keresésünk, s azt is rögzíti, hogy mikor történt a keresés. Keresést  követően ezen azonosítókat mindenképpen érdemes feljegyezni.

A nyilvántartás használata (keresés) teljesen ingyenes, a hitelbiztosítéki nyilvántartásról bővebben erre a linkre kattintva lehet megtudni.

AJÁNLOTT CIKKEK

Dr. Keserű Imre
Az oldal szerzője és tulajdonosa dr. Keserű Imre ügyvéd, aki a Debreceni Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán végzett. Saját neve alatt működő ügyvédi irodája 2019. október 1-jén kezdte meg működését. Kapcsolat: drkeseruimre@drkeseru.hu
- hirdetés -

JOGI HÍREK

Módosul a pótmunka és többletmunka szabályozása

Az építési tevékenységről szóló kormányrendelet módosításával egyértelművé vált a pótmunka és a többletmunka fogalma.Fontos változásokon van túl az építőipari szabályozás. A 2019. december 10-ei...

Csaknem automatikus lesz a születési és a jogosítványszerzési ügyintézés

Szinte automatikussá válik a gyermekszületéssel, a házassági névváltoztatással, az elhalálozással, valamint a jogosítványszerzéssel kapcsolatos ügyintézés 2021 februárjától - mondta a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára...

Szigorítják a közjegyzők kinevezését

Szigorítja a közjegyzővé történő kinevezés feltételeit, valamint megszünteti az ingyenes céginformációs szolgáltatás korábbi korlátozását az a törvénymódosítás, amelyet 135 igen, 16 nem, 18 tartózkodás...

Korszakalkotó projekteket zárt az Országos Bírósági Hivatal

Az OBH az ügyfelek elégedettsége érdekében megteremtette a kulturált, kényelmes, egyszerű, gyors és biztonságos ügyintézési körülményeket, Magyarország az ítélkezést támogató fejlesztések területén tartalmas új...

Bírósági közvetítés közigazgatási perekben – Egyre több az egyezség

2018. év eleje óta van lehetőség bírósági közvetítői eljárásokra a közigazgatási perekhez kapcsolódóan. Alig egy év elteltével, 2019 első negyedévében már tizenegy egyezség született...