Mikor szabályos az autófólia?

- hirdetés -

A sötétítő fólia (autófólia) autó sötétítő fólia felragasztása az autók ablaküvegeire egyáltalán nem illegális, ugyanis a jogszabály lehetővé teszi, hogy a járművekre sötétítő fólia kerüljön. Azonban a jogszabály határt szab annak, hogy bármilyen fényáteresztő képességű sötétítő fólia felkerüljön az autókra.

A sötétítő fóliának az optikai tuningon túl számos más előnye is van: vannak olyan sötétítő fóliák, amelyeknek a hőáteresztő képességük minimális, és vannak, amelyek biztonsági fóliák.

A sötétítő fólia gépkocsin történő alkalmazásáról a járművek forgalomba helyezéséről és forgalomban tartásáról szóló 6/1990. KöHéM rendelet rendelkezik. A gépjárművekre csak olyan fényáteresztő képességű sötétítő fóliát szabad felragasztani, amely

  • ha a szélvédő (kivéve a lehajtott napellenzők által takart üvegfelület), valamint a vezetőtéri oldalablakok üvegei esetében (amelyeken keresztül a jármű vezetője részére az oldalra való kilátás, valamint a visszapillantó tükrökkel a jármű mellett lévő mindkét forgalmi sávra történő hátralátás biztosítva van) a mérték legalább 70%
  • egyéb ablakok (utastéri, raktéri oldal és hátsó ablakok) üvegei esetében 70% alatti mérték is megengedhető, ha a járművet két külső tükörrel szerelték fel.
- hirdetés

Vagy a gépjármű úgynevezett “B” oszlopától előre kizárólag olyan sötétítő fólia helyezhető fel, amelynek a fényáteresztő képessége minimum 70%-os, a “B” oszloptál hátra, pedig az említett fényáteresztő képességtől alacsonyabb is felragasztható. A szabályossághoz még az is hozzá tartozik, hogy az autófóliáról rendelkezni kell műbizonylattal is, amelyet a felragasztó szakműhely állít ki, s igazoltatáskor azt a hatóságnak be kell mutatni.

- hirdetés -