Elég régóta hatályba lépett már az a szabály, hogy a kerékpáros az egyirányú utcába forgalommal szemben behajthat, azonban sokak nincsenek tisztában a szabályokkal. A legtöbben azt hiszik, hogy bármelyik egyirányú utcába behajthatnak forgalommal szemben, de ők rosszul tudják.

Az egyirányú utcába forgalommal szemben a kerékpáros kizárólag csak akkor hajthat be, illetve közlekedhet, ha azt részére a közúti jelzőtábla megengedi, mint ahogy a fenti képen is látható. A behajtani tilos jelzőtábla alatt látható egy kiegészítő jelzés, amelyen fel van tüntetve a “kivéve” felirat, valamint egy kerékpár piktogram. Egyébként nem csak behajtani tilos jelzőtábla alatt lehet alkalmazni ezt a kiegészítő táblát, hanem:

  • balra kanyarodni tilos;
  • jobbra kanyarodni tilos;
  • behajtani tilos;
  • mindkét irányból behajtani tilos

jelzőtábláknál. Vagyis ha a fenti jelzőtábla alatt megtalálható a kivéve kerékpár kiegészítő tábla, és/vagy autóbuszt ábrázoló ábra, akkor a kerékpáros is és az autóbusz is behajthat a tilalom ellenére, ugyanis részükre a kiegészítő tábla engedélyezi a behajtást. Fontos, hogy a szemből érkező járművezető részére figyelmeztető jelzés van kihelyezve, hogy a forgalommal szemben kerékpáros és/vagy autóbusz közlekedhet annak ellenére, hogy az utca egyirányú.

Amennyiben a kerékpáros úgy hajt be az egyirányú utcába forgalommal szemben, hogy az említett kiegészítő tábla nincs kihelyezve, úgy szabálysértés követ el. Ekkor vele szemben helyszíni bírságot is ki lehet szabni, vagy a hatóság feljelentéssel szabálysértési eljárást is kezdeményezhet.