Eseti légtérhasználati engedély: így igényeld drónozáshoz

- hirdetés -

Ha egy drónozó szabályosan akar eljárni, és a drónozást legálisan akarja végezni, akkor minden esetben eseti légtérhasználati engedélyt kell igényelni, amit sokan nem tudnak.

A magyar légtérhasználatról a 4/1998. kormányrendelet rendelkezik, és ebben a rendeletben van meghatározva, hogy eseti légteret a légiközlekedés biztonságának fenntartása érdekében kell kijelölni (többek között) pilóta nélküli légijárművel vagy állami pilóta nélküli légijárművel végrehajtott repülésekhez. Az eseti légtérhasználati engedély igénylése nem különösebben bonyolult, és a hatóság meg is szokta adni. A bonyolultságot az adja meg benne, hogy az eseti légtér kijelölése iránti kérelmet legalább 30 nappal a tervezett repülést megelőzően kell benyújtani a katonai légiközlekedési hatósághoz. Az eljárás nem illetékmentes, a befizetendő összeg illetéke 3.000,- forint.

Az eseti légtérhasználati engedély iránti kérelem egy egyoldalas dokumentum, egyszerű kitölteni. A legter.hu oldalon egy mintakérelmet is le lehet tölteni, amely alapján könnyű lesz kitölteni a kérelmet.

- hirdetés

Az illetéket két módon lehet befizetni: vagy átutalás formájában a Magyar Államkincstár részére, vagy a kérelemre ragasztott illetékbélyeggel. A kitöltött kérelmet, az illeték átutalási igazolását postai úton a katonai légiközlekedési hatósághoz (Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály, 1885 Budapest, Pf.: 25.) kell megküldeni, vagy elektronikus formátumban a klh@hm.gov.hu email címre.

A koordinátákat a legter.hu oldal térkép szolgáltatásán lehet könnyen megtudni, amelynek használatáról egy rövid videó is elérhető:

- hirdetés -