Szabad-e ittasan kerékpározni?

- hirdetés -

Ha most egy kerékpárost megkérdeznénk, hogy szabad-e ittasan kerékpározni, nem biztos, hogy tudná a helyes választ. A többszöri jogszabály módosítás miatt egyébként már nem lehetett követni a változásokat.

A járművezetésnek az úgynevezett személyi feltételeit a KRESZ elején találhatjuk meg. Ez a rendelkezés tartalmazza azt, hogy a jármű vezetője milyen feltételek esetén vezetheti járművét. A rendelkezések értelmében járművet az vezethet, aki

    • a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs;
    • a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, továbbá
    • a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.

Azonban a jogszabályi módosításoknak köszönhetően 2014-től úgy módosult a KRESZ, hogy ha a kerékpáros a jármű biztonságos vezetésére képes, úgy a szervezetében lehet szeszes ital fogyasztásából származó alkohol, vagyis lehet ittasan kerékpározni. Régebben volt olyan korlátozás, hogy csak lakott területen belül lehet ittasan kerékpározni, azonban ezt a szabályt eltörölték.

- hirdetés

Azonban ha a kerékpáros olyan ittas állapotban van, hogy nem tud biztonságosan kerékpározni, úgy vele szemben eljárást lehet indítani. Ez alatt olyan állapotot kell érteni, hogy pl. nem tud a kerékpárral folyamatosan egyenesen haladni, stb.

Amennyiben egy kerékpáros közlekedési baleset részese (vagy okozó vagy vétlen), minden esetben alkoholszondás ellenőrzést fognak vele szemben foganatosítani, hogy a később kirendelt szakértő ki tudja számolni, hogy milyen állapotban volt ittas, és ebből következtetni lehet arra, hogy a kerékpáros tudott-e biztonságosan közlekedni.

- hirdetés -