Járatkésés esetén jár kártérítés?

- hirdetés -

Hamarosan megkezdődik a nyaralási szezon, és a legtöbben repülővel mennek az úti céljukhoz. Azonban mit történik járatkésés esetén? Jár kártérítés? Ha igen, milyen összegű?

2005. február 17-e óta van hatályban az az európai uniós rendelet, amely a visszautasított beszállás és légijáratok törlése vagy hosszú késése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályainak megállapításáról szól. A legtöbben nem tudják, hogy az európai uniós rendelet úgynevezett általános hatállyal bír, ami azt jelenti, hogy minden tagállamban ugyanolyan tartalommal kell alkalmazni, semmilyen tagországi intézkedés nem kell az alkalmazásához.

Az uniós rendelet tartalma

A rendelet főszabálya szerint akkor jár kártérítés, ha a repülőjáratot törölnek, és a kártérítés összege attól függött, hogy milyen távolságot érintett a járattörlés. Egyébként járattörlés esetén a maximum kártérítés összege 600 euró lehet. Az európai jog sajátossága az, hogy a rendelet alkalmazásában nagy segítséget nyújt a bíróság és kialakítja a bírói gyakorlatot. Ennek lett a következménye az, hogy ne csak járattörlés esetén járjon kártérítés, hanem járatkéséskor is.

- hirdetés

Az így kialakult bírói gyakorlat értelmében, a legalább 3 órás késés tekinthető olyan mértékűnek, amely alapján az utas részére kártérítés jár. Az utasnak nem csak kártérítés (kártalanítás) jár, hanem a kártérítésen felül élelmiszert, telefonálási lehetőséget is biztosítani kell a részére. Vagy egyes esetekben szállás jár az utasnak. Vagy ha ezeket nem adja meg az adott légitársaság, akkor az utas igazolt költségeit is meg kell téríteni a kártérítésen felül.

A légitársaságnak egyébként kötelezettsége az is, hogy az utasokat tájékoztassák arról, hogy milyen jogai vannak, mit kell tenniük, hogy a jogaikat érvényesíteni tudják.

Fontos kiemelni, hogy jelen rendelet hatálya NEM az egész világra terjed, hanem csak az alábbiakra:

 • egy olyan tagállam területén található repülőtérről induló
  utasokra, amely tagállamra az uniós szerződéseket alkalmazni kell;
 • utasokra, akik egy harmadik országban található repülőtérről
  egy olyan tagállam területén található repülőtérre indulnak,
  amelyre a Szerződést alkalmazni kell, kivéve, ha ebben
  a harmadik államban előnyökben vagy kártalanításban és
  segítségben részesültek, amennyiben az érintett légi járat
  üzemeltető légifuvarozója közösségi légifuvarozó.

A kártérítés összege

A kártérítés összege az utazás távolságához igazodik, az alábbiak alapján:

 • 250 EUR-t minden 1500 kilométeres vagy rövidebb repülőútra;
 • 400 EUR-t minden 1500 kilométernél hosszabb Közösségen belüli repülőútra és minden egyéb, 1500 és 3500 kilométer közötti repülőútra;
 • 600 EUR-t minden, az fenti pontokba nem sorolható repülőútra.

Amennyiben valaki panasszal kíván élni, ezt a nyomtatványt kell elküldeni az illetékes repülőtársaságnak.

- hirdetés -