Kátyúkár: mit kell tenni?

- hirdetés -

Kátyúkár esetén van arra lehetőség, hogy a közútkezelő a kárunkat megtérítse. Azonban a kátyúkár megtérítéséhez néhány fontos szabályt szem előtt kell tartanunk.

Amennyiben már megtörtént a baj, kátyúkár keletkezett a gépkocsiban, akkor elsőnek azt kell megtudni, hogy az úthibára vonatkozó figyelmeztető tábla volt-e hatályban, volt-e a kátyú (útfolytonossági hiba) előtt kihelyezve. Amennyiben volt, akkor sajnos nincs arra sok esély, hogy a gépkocsiban keletkezett kátyúkárt a közútkezelő kifizesse. Amennyiben a kátyúba hajtást követően személyi sérülés történt, azonnal értesíteni kell a rendőrséget is.

Viszont ha nem volt kihelyezve úthibára figyelmeztető jelzőtábla, akkor a következőt kell tenni. A rendőrséget értesíteni kell, meg kell nekik adni a pontos helyszínt (lakott területen kívül az út számát, kilométerszelvényt, stb.), és a diszpécsernek jelezni kell, hogy kátyúba hajtottunk, nem volt figyelmeztető tábla és rendőri intézkedést kérünk. Amíg a rendőrség megérkezik a helyszínre, addig ne unatkozzunk. Csináljunk rengeteg képet a helyszínről, minden irányból, a legyen elegendő kép a keletkezett kárról. Ugyancsak fontos fényképet készíteni a kátyúról, annak méreteiről. Ha nincs kéznél mérőszalag, akkor olyan tárgyat használjunk méretarány szemléltetéséhez, amihez lehet viszonyítani. Pl. egy papírpénz, aprópénz, vagy gépkocsi kulcs, stb. Ugyanilyen módon legyen fénykép a kátyú mélységéről is.

- hirdetés

Amint a rendőrség kiérkezett a helyszínre, meg kell nekik mondani, hogy melyik irányból, melyik irányba közlekedtünk, milyen sebességgel, valamint azt is, hogy milyen kárunk keletkezett. A rendőrség is fog készíteni fényképeket a helyszínről, és a kárról is. Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen úton történt a káreset, akkor az intézkedő rendőrtől elkérhetjük ezt az információt.

Fontos, hogy az intézkedő rendőr egy jegyzőkönyvet fog készíteni a helyszínen a káresetről, amelyből NEM kap egy példányt sem a károsult. A jegyzőkönyv minden releváns információt tartalmazni fog.

Ha rendőri intézkedés megtörtént, kérdezzük meg az intézkedő rendőr nevét, melyik rendőrkapitányság állományába tartozik, valamint azt is, hogy az adott rendőrségi szervezeten belül melyik egységtől kérhetjük majd ki a jelentés és jegyzőkönyv másolatát. Érdemes felírni az intézkedés időpontját, valamint az intézkedő rendőrök által vezetett gépkocsi rendszámát is.

Amennyiben megtörtént az intézkedés és az intézkedő rendőr engedélyt adott a helyszín elhagyására, akkor a kátyúkár bejelentő lapot kell kitölteni. (A linket oldalon a jobb oldali részen lehet kiválasztani, hogy a kár miben keletkezett: gépjárműben, kerékpárban, vagy ingatlanban.) A kitöltés után a bejelentő lapot el kell küldeni, de elküldés előtt mindenképpen ellenőrizzük, hogy csatoltuk-e fotókat, és az egyéb dokumentumokat.

A bejelentést követően még további teendőnk van. mégpedig az, hogy a rendőrség által készített jelentést, valamint a jegyzőkönyvet a fényképekkel együtt kikérjük az illetékes hatóságtól. A hatóságnak az intézkedéstől számított nyolc napjuk van arra, hogy azt elkészítsék. Ezt követően lehet kérni, hogy postai úton küldjék meg a részünkre (kötelesek). Jelezni kell, hogy kárügyintézéshez van az iratokra szükségünk.

A megkapott iratot szkenneljük be. A beszkennelt iratokat, valamint az általunk készített fényképfelvételeket is küldjük meg a fent megadott email címre. Más dolgunk nincs, csak meg kell várni, hogy a közútkezelő elbírálja a kárigényünket. Amennyiben valóban nem volt kihelyezve jelzőtábla, úgy a közútkezelő megtéríti a kárunkat.

Amennyiben az emailt elküldtük, akkor egy válasz emailben megkapjuk az ügy azonosító számát, amellyel később tudunk érdeklődni az ügy állásáráról.

Természetesen nem csak emailben lehet a kárbejelentést megtenni, hanem postai úton is, az illetékes közútkezelőhöz megküldve. Az elérhetőségeket a közútkezelő honlapján találhatjuk meg.