Kerékbilincs alkalmazására a közterület-felügyelet jogosult és a kerékbilincs felszerelésekor nem kell rendőrnek jelen lennie. Van egy apró trükk, amellyel nagyon könnyen el lehet kerülni a kerékbilincset.

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról szóló kormányrendelet értelmében, ha a gépjármű tulajdonosa kéri a mobiltelefonszámának a bejegyzést, valamint az email címének a feltüntetését a járműnyilvántartásba, akkor azt a hatóság bejegyzi. A kerékbilincs alkalmazásáról szóló rendelet értelmében a közterület-felügyeletnek a kerékbilincs alkalmazása előtt a járműnyilvántartást ellenőriznie kell, hogy a nyilvántartásban szerepel-e valamilyen elérhetőség a tulajdonoshoz.

Amennyiben a nyilvántartás tartalmazza a tulajdonos telefonszámát, akkor a közterület-felügyeletnek kötelessége, hogy egy alkalommal megkísérelje a tulajdonos értesítését. Amennyiben az értesítés sikeres, és az tulajdonos/üzemben tartó jelzi, hogy a hívástól számított 15 percen belül a helyszínre érkezik, és a járművet eltávolítja, úgy a kerékbilincselés intézkedést fel kell függeszteni. Amennyiben a tulajdonos a gépkocsihoz érkezett a megadott időn belül, akkor semmilyen szankcióra nem kell számítania a rossz helyen várakozó tulajdonosnak.

Azonban ha a tulajdonos a 15 perces időn belül nem érkezik az autóhoz, hanem csak később, akkor a kerékbilincs intézkedést folytatni kell. De ha időközben a tulajdonos odaér a gépkocsihoz, és a kerékbilincselés folyamatban van, akkor a tulajdonos kérelmére csökkentett bírságot kell kiszabni, valamint a járművel elkövetett szabálytalanságot meg kell szüntetni.

A fentieket figyelembe véve érdemes a járműnyilvántartásba a mobiltelefonszámunkat, valamint az email címünket bejegyeztetni, mert így elkerülhetjük a kerékbilincset. Fontos tudni, hogy a bejegyzés díjköteles. Azonban ha a kérdéses gépkocsival kapcsolatosan bármilyen hatósági ügyintézés szükséges (pl. forgalmi engedély cseréje, stb.), akkor a bejegyzés ingyenes.