Hol szabad használni az e-cigarettát?

- hirdetés -

Az e-cigaretta (elektromos cigaretta) használatával kapcsolatosan nem olyan régen az Alkotmánybíróság (Ab.) is foglalkozott. A nemdohányzók védelméről szóló törvény ugyanis azt határozta meg, hogy az e-cigaretta használatára ugyanazok a szigorú szabályok vonatkoznak, mint a hagyományos dohánytermékekre.

Az Alkotmánybíróságnál éppen ezt a rendelkezést támadták meg. Az indítványozó szerint a rendelkezés alaptörvény-ellenes. A kifogásolt rendelkezések értelmében az e-cigarettát használók – más dohányosokkal együtt – a dohányzásra kijelölt helyeken dohányozhatnak csupán, a dohányzásra vonatkozó korlátozások az e-cigaretta használatára maradéktalanul kiterjednek. Az indítványozó kifejtette, hogy a támadott rendelkezések annak ellenére kezelik együttesen a dohányzást és az elektronikus cigaretta fogyasztását, hogy utóbbi termékek és fogyasztási szokás harmadik személyek egészségét bizonyítottan nem károsítják, az e-cigaretta a dohányzás ártalomcsökkentő alternatívájának tekinthető.

Az indítványozó kifejtette továbbá, hogy az e-cigarettát használók a dohányzásra kijelölt helyeken a passzív dohányzás káros hatásait kell elviselniük. Az Alkotmánybíróság a határozatában hosszasan megvizsgálja a kérdést, és végül azt a következtetést vonja le, hogy a megtámadott rendelkezés nem alaptörvény-ellenes. Az Alkotmánybíróság a határozatában kifejtette:

A szabályozás értelmében az elektronikus cigaretta a dohányzással egy tekintet alá esik, így fogyasztása a cigarettához hasonlóan – kijelölt helyek kivételével – tilos a közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyeken, valamint közterületnek minősülő helyeken. Azonos szabályozás alá esik az elektronikus cigaretta a dohánytermékekkel a forgalomba hozatal, és a termékkel összefüggő kereskedelmi kommunikáció. A dohányzás, illetve bármilyen nikotintartalmú eszköz, így az elektronikus cigaretta használata is lényegében nem más, mint nikotin, azaz egy pszichoaktív stimuláló szer egyéni döntésen alapuló használata. Olyan tevékenység tehát, mely az egyéni döntés keretei között értékelendő. A törvényalkotó a dohányzás-ellenes kampány részeként, a megelőzés és az elővigyázatosság elvét érvényesítve a dohányzás lehetséges „előszobájaként” tekint a tárgybeli dohánytermékekre, ezért az egészségre ártalmasnak minősítette az elektronikus cigaretta fogyasztása során keletkező, kifújt vízpára jellemző összetevőit (pl. propilén-glikol, glicerin, aldehid, keton és észter vegyületek; aromák, diacetil, stb.) és azok negatív élettani hatásait

- hirdetés

Vagyis az e-cigarettát használók továbbra sem használhatják azt bárhol, kizárólag a dohányzásra kijelölt helyeken.

- hirdetés -