A biztonsági gyerekülés használatára vonatkozó részletes szabályokat a KRESZ-ben találhatjuk meg. A KRESZ részletesen tartalmazza (48. § (7) bekezdés), hogy mikor és milyen körülmények között kell használni a biztonsági gyerekülést, valamint azt is, hogy a gyermek milyen magassága esetén kötelező.

A KRESZ egyértelműen meghatározza, hogy gépkocsiban vagy mopedautóban 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak biztonsági gyermekülésben rögzítve szállítható. Fontos, hogy nem akármilyen méretű ülésbe kell ültetni a gyereket, hanem csak olyan biztonsági gyermekülésben szállítható, amely a testméretéhez és testsúlyához igazodik.

A biztonsági gyerekülést a járműben az ilyen célra kialakított gyári rögzítési pontokhoz kell rögzíteni. Ugyancsak a KRESZ ad választ arra a kérdésre, hogy az első ülésen szállítható-e biztonsági gyermekülésben gyerek. A rendelkezések értelmében szállítható, azonban kizárólag akkor ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel, továbbá menetiránnyal ellentétes irányba lehet beszerelni. Szintén fontos szabály, hogy a gyereket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.

- hirdetés -

A KRESZ meghatározza azokat az eseteket is, amikor a gyereket nem kell gyerekülésbe rögzíteni:

  • a a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);
  • ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel – testméretéhez igazodóan – biztonságosan rögzíthető;
  • ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik;
  • ha a rendvédelmi szervek gépkocsijában vagy a mentő gépkocsi betegellátó terében utazik;
  • a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;
  • a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;
  • ha 3. életévét még nem töltötte be és állva utazik az autóbuszban;
  • ha  orvos által kiállított igazolással rendelkezik.

Csak olyan biztonsági gyermekülések használhatóak, illetőleg hozhatóak forgalomba, amelyek 03, 04 (44.03, 44.04) jóváhagyási számot tartalmaznak, valamint jóváhagyási jelet. Ezen jóváhagyási számokat, illetve jelet minden ilyen biztonsági eszközön meg kell jelölni.